СҰҢҚЫЛДАҚ АҚҚУ

Бүгінгі таңда елімізде сұңқыл­дақ аққудың (Лебедь-кликун) – са­ны кеміп барады. 

Олар Қазақстан­ның Солтүстік, Орталық және Оң­түстік-Шығыс өңірлерінің 5-6 же­рінде көлемді ұяларын жасыруға болатын қалың қамысты, қоғалы ірі көлдерді мекендейді. Аққудың бұл түрін швед ғалымы Карл Лин­неус (Linnaeus) 1758 жылы ашты. Тұмсығының, мойнының және де­не бітімінің пішінімен ерекшеле­не­ді. Кіші аққудан ірірек келеді: бойы 140-160 см., қанат жаюы – 205-235 см., ал салмағы 8-15 кг. болады. Кас­пий маңында қыстауға қалған бұл аққудың ең көбі 1983 жылы 400-дей болған, одан бері саны едәуір азайды. 

Add comment


Security code
Refresh

Біздің мекенжайымыз: 150000. Қазақстан Республикасы, Петропавл қаласы, К.Сүтішев көшесі, 7-үй. Газет поштасы: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. тел: 500914

Яндекс.Метрика